Afbeelding

Midden-Groningen gaat inwoners helpen met energiebesparing

Algemeen


MUNTENDAM - De gemeente Midden-Groningen heeft 3 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen om inwoners, die nu in de problemen komen door een torenhoge energierekening, te helpen met energiebesparing.

Wethouder Erik Drenth: ,,De energiecrisis hakt erin, vooral bij inwoners die het al moeilijk hadden om rond te komen. Eerder hebben we de energietoeslag uitgekeerd aan huishoudens die daarvoor in aanmerking komen, nu bieden we praktische maatregelen bij mensen thuis aan. We willen onze inwoners deze winter niet in de kou laten staan. Daarnaast heeft de raad via een amendement bij de begrotingsraad gevraagd om een noodfonds in te richten, ook om energiearmoede te bestrijden. Op dit moment wordt uitgewerkt hoe deze middelen in te zetten. Het noodfonds gaat over financiële tegemoetkomingen en niet over het aanbrengen van energiebesparende maatregelen uit dit pakket en waarmee we nu alvast wat voor onze inwoners kunnen betekenen.”

Klusbus

De gemeente Midden-Groningen wil snel starten met het toepassen van maatregelen bij woningen om energie te besparen. Het geld is bedoeld voor de inwoners die het hardst geraakt worden door de energiecrisis en is er zowel voor huurders als woningeigenaren. Het gaat om relatief eenvoudige maatregelen die snel uitgevoerd kunnen worden. Zo denkt men aan het inzetten van een ‘klusbus’ met mensen die helpen met kleine energiebesparende klussen in huis, zoals het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie. Materialen en de hulp zijn voor huishoudens die te maken hebben met energiearmoede gratis. 

Cv-dokter

Ook wordt een ‘cv-dokter’ voorgesteld. Deze persoon stelt de aanvoertemperatuur van de ketel lager in waardoor minder gas wordt verbruikt voor ruimteverwarming. Verder komt er een bespaarcoach en extra projectsubsidie om eigenaren van woningen te helpen verduurzamen.