Afbeelding

Expositie Art Nouveau in Salon vanBeresteyn

Algemeen

VEENDAM - Dertien kunstenaars, opgeleid aan de Klassieke Academie in Groningen, zullen van 11 december tot en met 4 april werk exposeren in Salon vanBeresteyn in Veendam waarmee ze reageren op het thema Art Nouveau.

De expositie Art Nouveau haakt aan bij de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum: Een vleugje Jugendstil in Oost-Groningen. Waar het Veenkoloniaal Museum vooral voorwerpen en kunstwerken uit de tijd rond 1900 laat zien, geven de dertien kunstenaars een meer hedendaagse kijk op Art Nouveau. Er zijn schilderijen en beeldhouwwerken te zien en te koop.

Vloeiende lijnen

Werken in de stroming Art Nouveau, tussen circa 1890 en 1930, zijn vooral te herkennen aan vloeiende lijnen en decoratieve ontwerpen. Deze nieuwe kunst inspireerde destijds veel kunstenaars: beeldhouwers, schilders, architecten en meubelontwerpers. In de Veenkoloniën zijn op veel plekken de kenmerkende elementen van de Jugendstil terug te vinden in bijvoorbeeld de bouwstijl en diverse ornamenten en decoraties in de woningen.

Deelnemende kunstenaars 

Deelnemende kunstenaars aan de expositie zijn Annette Hoolsema, Fleur Krist, Alma Ficchi, Diana Roos, Folly Spoelstra, Cindy Sprokel, Monique van Gijzel, Koosje Zomer, Sieuwke Ronner, Machteld Kee, Diane Brodie, Peter Tholen en Mineke Gravers.        

Salon vanBeresteyn is dagelijks te bezoeken tijdens openingstijden van het cultuur- en congrescentrum. De ingang is via het Grand Café.