Afbeelding

Minder restafval in Midden-Groningen door nieuw afvalbeleid

Algemeen

MUNTENDAM - Het nieuwe afvalbeleid in Midden-Groningen heeft geleid tot een betere afvalscheiding en minder restafval.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Het onderzoek werd twee jaar na de invoering van het nieuwe afvalbeleid verricht. Uit het onderzoek blijkt dat het heeft gezorgd voor een betere scheiding van het afval en een vermindering van de hoeveelheid restafval. Er is ook gekeken naar de tevredenheid onder inwoners. Zij waarderen de inzameling van afval met een 7,5.

167 kilo per inwoner

Het nieuwe afvalbeleid ging in op 1 januari 2020. Vanaf dat moment worden in heel Midden-Groningen restafval, oud papier, verpakkingsmateriaal en groente-, fruit- en tuinafval gescheiden en apart ingezameld. Ook betalen inwoners voor elke keer dat de grijze container geleegd wordt. Een belangrijk doel was om het afval beter te scheiden en de hoeveelheid restafval te verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid restafval is gedaald naar 167 kilogram per inwoner per jaar. Ten opzichte van 2018 is dat een afname van ruim een derde deel. Het onderzoek toont ook aan dat het afval beter gescheiden wordt. Midden-Groningen komt uit op 73 procent. Het doel is om in 2025 op 95 procent uit te komen. 

1705 inwoners

In februari heeft de gemeente inwoners gevraagd wat zij van de afvalinzameling vinden. In totaal hebben 1705 inwoners de vragenlijst ingevuld. Er is gevraagd naar hoe inwoners hun afval scheiden, of ze hun container altijd vol aan de weg zetten, hoe tevreden ze zijn over de dienstverlening, hoe inwoners geholpen kunnen worden hun afval nog beter te scheiden, wat ze ervan vinden als het restafval minder vaak ingezameld zou worden en hoe ze om zouden willen gaan met een eventuele verhoging van de afvalstoffenheffing.

Gemeenteraad

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek vraagt het college de gemeenteraad om door te gaan met het bestaande afvalbeleid. De gemeenteraad beslist waarschijnlijk op 9 maart over het vervolg van het afvalbeleid en eventuele aanpassingen.