Een moment uit de film Rose. Foto: Martin Dam Kristensen.
Een moment uit de film Rose. Foto: Martin Dam Kristensen.

Deense tragikomedie, met potje valium binnen handbereik, in Filmhuis Veendam

Algemeen

VEENDAM - De Deense tragikomedie Rose is maandag 30 januari te zien in Filmhuis vanBeresteyn in Veendam.

Regisseur is Niels Arden, bekend van de Millennium-filmreeks. Rose is als zodanig een atypische film in zijn oeuvre, een zeer persoonlijke. Rose is namelijk gebaseerd op de reis die zijn zussen maakten naar Parijs in de herfst van 1997. Het is feelgood in toon, terwijl het onderwerp niet zo feelgood is.

Inrichting

In Rose heeft Inger zelf het initiatief genomen voor een ongemakkelijke vakantietrip. Ze woont al sinds haar adolescentie in een inrichting en heeft constant begeleiding nodig. Paniekaanvallen worden gedempt door medicatie, oncontroleerbare uitbarstingen en dwang- en waangedachten zijn aan de orde van de dag. 

Busreis naar Parijs

Toch besluiten jongere zus Ellen en Ellens man Vagn om Inger, met alle mogelijke consequenties van dien, mee te nemen op een busreis naar Parijs, de stad waar Inger in betere tijden als jonge vrouw woonde. In de hoop dat Inger daar weer even minder patiënt zal zijn. Het potje valium is wel altijd binnen handbereik...

Kaarten

De film begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 en de theaterkassa, geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.