De feestelijke start van FitGaaf! bij cbs De Kern.
De feestelijke start van FitGaaf! bij cbs De Kern.

FitGaaf! nu ook van start op cbs De Kern in Veendam

Algemeen

VEENDAM - Het project FitGaaf! is maandag van start gegaan op cbs De Kern in Veendam.

De Kern is de tweede basisschool in Veendam die deelneemt aan het gezonde leefstijlprogramma voor leerlingen van de basisschool. Het project is, zoals gemeld, vorige maand gestart op obs Noorderbreedte.

Stickers plakken

Tijdens FitGaaf! gaan leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 drie weken stickers plakken voor elke gezonde actie. Zo zien kinderen en ouders wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is, hoe goed dat nu al gaat en wat er misschien nog net beter kan.

Sportieve start

De kinderen van De Kern maakten maandag om 08.30 uur een sportieve start op het schoolplein. Wethouder Henk Jan Schmaal gaf een korte toelichting over FitGaaf!, waarna de sportconsulenten van Veendam Beweegt alle leerlingen en ouders aan de hand van een springtouw lieten springen en dansen op de muziek. Vervolgens kregen de leerlingen in de klas meer uitleg over FitGaaf!.

Gezond opgroeien

,,We vinden het belangrijk dat de kinderen goed en gezond kunnen opgroeien”, zegt wethouder Henk Jan Schmaal. ,,Het programma FitGaaf! stimuleert en beloont kinderen die bezig zijn met gezonde dingen zoals bewegen, gezond eten en drinken, maar ook ontbijten en elke nacht voldoende slaap. Het is onze intentie om het project FitGaaf! dit jaar op zoveel mogelijk basisscholen in de gemeente Veendam uit te voeren.”

Kalender

Alle leerlingen van De Kern kregen een kalender van 3 weken en een stickervel. Drie weken lang kunnen de leerlingen stickers verdienen met gezond eten en drinken, bewegen en voldoende slaap. Op de kalender is ook een gedeelte ingericht voor een van de ouders of verzorgers. Op deze manier kunnen ouder en kind samen leren over een gezonde leefstijl. Het gaat niet om goed of fout, maar om het inzicht over de eigen leefstijl te vergroten.

Afsluiting

Na de sportieve start komen de sportconsulenten in de eerste week weer op school om de vooruitgang van het stickers plakken met de leerlingen te bespreken. Ook wordt dan de klassenposter besproken en beplakt met stickers. Aan het einde van de drie weken komen de sportconsulenten wederom terug in de klas om het project FitGaaf! af te sluiten met een anonieme vragenlijst. Dan wordt besproken hoe het project is gelopen en welke bewustwording er is ontstaan bij de kinderen en hun ouders of verzorgers.