Afbeelding

Zeven Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Veendam

Algemeen

VEENDAM - Zeven inwoners van de gemeente Veendam zijn vandaag gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding.

Aaldert de Vrieze (1954) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2007 is hij voorzitter van de Stichting Ruitersport Noord-Nederland en organisator van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen. Van 2000 tot 2005 was De Vrieze voorzitter van Parkstad Concours Veendam en van 2002 tot 2005 voorzitter van de landelijke rijvereniging en ponyclub Veendam. Hij was mede-oprichter en initiator van Pura Vida, het gratis openluchtconcert aan de boorden van het Oldambtmeer. Daarnaast is hij voorzitter van de stichting Jonckheren- en vrouwen van vanBeresteyn. Deze stichting ondersteunt het theater Van Beresteyn.

Elisabeth Hofman-Speelman (1936) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze heeft zich sinds 1975 ingezet voor verschillende verenigingen en activiteiten in de gemeente Veendam. Ze is al bijna 50 jaar vrijwilliger bij dorpshuis De Wending in Zuidwending. Ze coördineert de schoonmaakwerkzaamheden, werft medevrijwilligers en maakt zelf ook schoon. Daarnaast organiseert ze onder andere de klaverjasavond en jaarlijks een feest voor ouderen. Ook ontplooide ze activiteiten voor de Vrouwen van Nu en de Tennis Club Veendam.

Sietsko Geert Bos (1964) is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1992 als vrijwilliger betrokken bij dorpshuis De Wending in Zuidwending en sinds 2008 bestuurslid. Hij ondersteunt bij de inkoop, verzorgt diverse kantinewerkzaamheden, werkt in de bediening en maakt de zalen gereed. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van evenementen zoals de zeskamp en de kerstbomenactie en coördineert de inzameling van oud-papier. Sinds 1998 is Bos vrijwilliger bij de Hervormde gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending. Hij is diaken en verzorgde de groenvoorziening in de kerk en voor het lief-en leedgebeuren.

Ook Roelf Jan Drenth (1950) is als vrijwilliger betrokken bij dorpshuis De Wending, in zijn geval sinds 1975. Hij is lid van het klussenteam, doet bardiensten, bouwt decors voor toneelvoorstellingen en zet de zalen klaar. Hij is sinds 1976 lid van toneelvereniging De Harmonie. Vanaf 1976 tot 2009 speelde hij in ieder seizoen een rol in de opgevoerde toneelstukken, en in de meeste gevallen betrof dit een van de hoofdrollen. Drenth is mede-oprichter en bestuurslid van voetbalvereniging DWZ. Daarnaast is hij chauffeur bij Stichting stadsbus Veendam. Ook hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hylke Hemrica (1944) is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1981 is Hemrica vrijwilliger bij tennisvereniging TC Clias in Wildervank, waaronder een periode als voorzitter en interim-voorzitter. Onder zijn leiding werd een nieuwe kantine gebouwd die hij zelf had ontworpen. Ook kwam er nieuwe baanverlichting. Hemrica was lid van de accomodatiecommissie, de kantinecommissie en de redactiecommissie. Alle voorkomende werkzaamheden pakte hij aan. Daarnaast is hij sinds 1975 vrijwillig klusjesman en bouwkundig adviseur voor familie, buren en vrienden. 

Bene van der Schuur (1946) organiseerde met de werkgroep Jazz Zuidwending meer dan 40 jaar jazz-avonden in dorpshuis De Wending in Zuidwending. Als basgitarist trad hij zelf ook op met zijn band. Sinds 1975 is hij vrijwilliger bij het dorpshuis en van 2009 tot 2019 voorzitter van het bestuur. Van der Schuur zorgde voor een projectplan om De Wending te verduurzamen met isolatie van het dak en plaatsing van zonnepanelen. Als lid van het klusteam doet hij nog steeds klussen in het dorpshuis, draait bardiensten en werkt in de tuin. Ook hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanaf de oprichting van het dorpshuis De Wending in 1973 is Harry Tepper (1941) als vrijwilliger betrokken bij het dorpshuis, al 50 jaar. Hij stond met zijn liefde voor de jazz in 1976 aan de wieg van de werkgroep Jazz Zuidwending. Met een aantal andere vrijwilligers organiseerde hij tientallen jaren jazz-avonden in het dorpshuis. Samen met zijn vrouw organiseert hij het Proatcafé voor 50-plussers in De Wending. Tepper is verder 56 jaar lid van de landbouwvereniging Veendam en Ommelanden en tevens erelid. Hij heeft zich onder andere als secretaris dienstbaar gemaakt voor de vereniging. benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.