De dorpskerk in Meeden is een van de deelnemers aan het Kerkenpad Oost-Groningen. Foto: Peter Akkerman.
De dorpskerk in Meeden is een van de deelnemers aan het Kerkenpad Oost-Groningen. Foto: Peter Akkerman. Picasa

Kerken en torens in regio open tijdens Kerkenpad Oost-Groningen

Algemeen

OOST-GRONINGEN - Ongeveer dertig kerken, torens en een synagoge in Oost-Groningen doen zaterdag 3 juni mee aan de achtste editie van het Kerkenpad Oost-Groningen.

Als het gaat over mooie en bijzondere kerken, dan denken de meeste mensen niet meteen aan Oost-Groningen. Toch heeft deze regio op dit gebied veel te bieden, er zijn hier parels van kerken gebouwd. Om mensen kennis te laten maken met deze kerkgebouwen wordt door bijna dertig kerken het Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd.

Tijdens het Kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen van buiten én binnen bewonderd kunnen worden. De deelnemende kerkgebouwen zijn in uiteenlopende periodes gebouwd en hebben daardoor allemaal hun eigen bouwstijl en bezienswaardigheden.

Extra activiteiten 

In alle kerken zijn vrijwilligers aanwezig die graag meer over de bijzonderheden van hun gebouw vertellen. Sommige kerken organiseren bovendien extra activiteiten, zoals een expositie, concert of boekenmarkt. In een aantal kerken mogen amateurorganisten zelf achter het orgel kruipen en hun kunsten laten horen. Zo wordt in de Grote Kerk van Veendam het kistorgel en de piano  bespeeld. Het grote orgel wordt gerestaureerd en is dus niet te horen. Ook kan de toren beklommen worden. Onder leiding van een gids kan ook het bij de kerk behorende kerkhof bezocht worden. Om 11.00 uur en om 14.00 uur is er een rondleiding. Op het kerkhof zijn bijzondere graven te zien. Er liggen kapiteins begraven, bekende industriëlen en ook Anthony Winkler Prins. 

De deelnemers

Deelnemers aan het Kerkenpad Oost-Groningen zijn onder andere de Dorpskerk van Meeden, de protestantse kerk in Muntendam, de hervormde kerk in Nieuwe Pekela, de Wedderwegkerk in Oude Pekela, de Sint Willibrorduskerk in Oude Pekela, de Grote Kerk van Veendam en de Maria ten Hemelopnemingskerk in Veendam. De kerken zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur. 

Meer informatie is te vinden op www.kerkenpadoostgroningen.nl.

Meest gelezen