Burgemeester Sandra Korthuis feliciteert Kasper Foekens met zijn 100e verjaardag. Foto: Bert Woltjes.
Burgemeester Sandra Korthuis feliciteert Kasper Foekens met zijn 100e verjaardag. Foto: Bert Woltjes.

Veendammer Kasper Foekens viert 100e verjaardag

Algemeen

VEENDAM - Kasper Foekens uit Veendam is vrijdag 100 jaar geworden. Burgemeester Sandra Korthuis kwam langs om jarige namens de gemeente Veendam te feliciteren.

Foekens werd een eeuw geleden geboren op een schip, gelegen bij de sluis in Annerveenschekanaal. Zijn ouders hadden een houten vrachtschip waarmee men door Noord-Nederland voer. 

Zandzuiger 

Uiteraard ging Kasper dezelfde koers varen als zijn ouders. Hij werd later dus schipper en wel op de Ambulant, een zandzuiger. Later ging hij varen op een zand- en grindschip. Zijn vrouw, die hij inmiddels ontmoet had, was in die tijd scheepjoager op het schip. Later kreeg men hiervoor een zogenaamd duwbootje of opdrukkertje en nog weer later kreeg men een eigen motorschip.

Aan wal

Toen er twee kinderen (een jongen en een meisje) geboren werden, ging het anders want de kinderen moesten uiteraard wel naar school. Daardoor ging het gezin aan wal in Emmer-Compascuum en werd het schip verkocht. Kasper Foekens ging toen werken bij kabelfabriek DRAKA in Emmen. Mevrouw Foekens, waarmee hij 63 jaar getrouwd is geweest, werkte inmiddels bij de V&D en had verschillende ‘werkhuizen’. Zij overleed op 83-jarige leeftijd. Naast de twee kinderen kregen de twee nog vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Dagelijks een jenevertje 

Foekens legde vroeger vaak graag een kaartje en hield van vissen en koersballen, een soort Jeu de Boules. Omdat hij zeer slecht hoort, is hij met deze hobby`s gestopt. Wel drinkt hij nog dagelijks om 11.00 uur een jenevertje. De 100-jarige woont sinds 2016 naar tevredenheid  in woonzorgcentrum Breehorn.