Afbeelding

Kostuumdrama in Filmhuis Veendam

Algemeen

VEENDAM - Haast niemand kent nog de Tsjechische componist Josef Myslivecek (1737-1781), maar Il Boemo wil daar verandering in brengen. Het kostuumdrama is dinsdag 20 februari te zien in Filmhuis vanBeresteyn in Veendam.

Myslivecek was in zijn tijd een superster die een blijvende indruk maakte op Mozart, op zijn vierenveertigste overleed en in de vergetelheid raakte. De film baseert zich op de weinige bronnen over zijn leven en fantaseert er veel bij over rollebollen met verschillende vrouwen. Via slim netwerken moet de buitenstaander zijn kans grijpen in Italië, want showbusiness bestond ook in de achttiende eeuw.

Unieke opdracht 

Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien. Getransformeerd krijgt hij een unieke opdracht: een opera componeren voor Teatro San Carlo in Napels, destijds het grootste theater van Europa. Al gauw groeit ‘De Bohemer’ uit tot de beroemdste componist van het moment.
Een slopende ziekte, veranderende mode en armoede betekenen echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang.

De film begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 en de theaterkassa, geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.