Afbeelding

Oost-Groningen krijgt met 12,5 miljoen euro flinke impuls van het Rijk

Algemeen

OOST-GRONINGEN Om de kwaliteit van wonen, werken en leven in Oost-Groningen te verbeteren, heeft de regio maar liefst 12,5 miljoen euro ontvangen van het Rijk. Het geld is afkomstig uit de Regio Deal, de tweede die Oost-Groningen met het Rijk sluit.

De eerste Regio Deal ging van start in 2020 en loopt nog door tot de zomer van 2025. Deze Deal heeft de afgelopen jaren een impuls gegeven aan de brede welvaart in de regio. Er is veel geïnvesteerd in de samenwerking en er zijn zichtbare resultaten behaald met de ontwikkelde methodes en projecten. Toch blijkt dat Oost-Groningen op veel indicatoren nog onder het landelijk en provinciaal gemiddelde zit.

‘Stevige basis voor de toekomst

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt, voorzitter van de regionale stuurgroep, is verheugd dat er een tweede Regio Deal wordt gesloten. ,,Veel opgaven zijn in Oost-Groningen sterker aanwezig dan in andere regio’s, of hebben meer impact. De specifieke problematiek vraagt om langdurig en gezamenlijk investeren in de regio. Met deze tweede Regio Deal werken wij als Regio zowel aan de korte als de lange termijn. Door de huidige aanpak en successen verder te ontwikkelen, leggen we stevige basis voor de toekomst.”

Rond de zomer

De regio, bestaande uit de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde, heeft men het Rijk een Deal gesloten van 25 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van de regio, de andere helft van het rijk. In de aankomende maanden wordt het plan verder uitgewerkt door de Oost-Groningse gemeenten, in nauwe samenwerking met het Rijk, de provincie en betrokken samenwerkingspartners. Rond de zomer wordt de definitieve Deal gesloten en zal de uitvoering van start gaan.

‘Gelijke kansen’ 

In totaal hebben 22 regio’s 384,6 miljoen euro ontvangen. ,,Voor een klein land als Nederland zijn de verschillen tussen regio’s te groot. Terwijl het pas goed gaat met Nederland als het in iedere regio goed gaat. Daarom hebben we de Regio Deals in het leven geroepen. Daarmee maken we werk van gelijke kansen op goed wonen, leven en werken, waar je ook woont. Van Groningen tot Limburg”, zegt minister Hudo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Regio Deals.