Afbeelding

CDA wil experiment met lampen op windmolens bij Meeden

Algemeen

MEEDEN/ZUIDBROEK – Als het aan het CDA in Midden-Groningen ligt, wordt er een proef gedaan met de obstakelverlichting op de windmolens bij Meeden en Zuidbroek. De door velen als hinderlijk ervaren rode en witte lampen zouden dan minder vaak hoeven te branden, 


De rode en witte lampen op de windmolens bij Meeden en Zuidbroek ontsieren het landschap en hebben een flinke impact op het woongenot, stelt de fractie van het CDA. De christen-democraten willen dat er iets gebeurt en hebben er schriftelijke vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Felle rode lampen 

,,Nu de molens er staan, wordt duidelijk wat precies de impact op het landschap is. Het was te verwachten dat windturbines van dit formaat van verre te zien zijn. Helaas wordt dat beeld in het donker extra versterkt door felle rode lampen die de duisternis van onze gemeente verstoren en de molens in de nacht voor velen nog zichtbaarder maken dan overdag. Ook overdag wordt de zichtbaarheid van de molens versterkt. Witte lampen ontsieren dan de horizon”, aldus het CDA.

Zeeland

In de zoektocht naar de oplossing voor dit probleem kwam de partij een experiment tegen in Zeeland. Daar is een proef uitgevoerd waarbij de rode en witte obstakelverlichting alleen aangaat als er daadwerkelijk vliegverkeer in de buurt is. Als dat niet het geval is, kan de verlichting dus uit blijven. Het proces in Zeeland biedt, volgens het CDA, kansen ‘die in Midden-Groningen meer dan welkom zouden zijn.’ 

De christen-democraten willen dan ook van het dagelijks bestuur van de gemeente weten of men bereid is om bij de verschillende verantwoordelijken, de bouwer en de exploitant van het windpark en de medeoverheden als de provincie en het Rijk te pleiten voor het opstarten van een dergelijk experiment in Midden-Groningen.