Afbeelding

Groningers vinden app CoronaMelder nuttig

Algemeen

VEENDAM - Zes op de tien Groningers vinden de app CoronaMelder nuttig omdat die ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg.

De GGD in Groningen heeft als gevolg van meldingen in de app tot eind november 2.117 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Dit bewijst dat CoronaMelder werkt.

,,De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers. ,,Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.”

Kwetsbare gezondheid

Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Groningers zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van de universiteit van Tilburg,: ,,Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.
,,Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, stelt Van der Laan. ,,Meer dan 90 procent van de huidige gebruikers geeft aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

4,5 miljoen mensen hebben de app

Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: ,,Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.”

Meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, is te vinden op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kan men ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder via 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur.