Afbeelding

Groningen positief over wetsvoorstel beëindiging gaswinning

Algemeen

ZUIDBROEK- De regionale overheden in Groningen zijn positief over de wetswijzigingen ‘Wat Na Nul’, waarmee het einde van de gaswinning uit het Groningenveld juridisch wordt geregeld. Dat heeft de regio het ministerie van Economische Zaken en Klimaat per brief laten weten.


Groningen dringt al jaren aan op beëindiging van de gaswinning. Naast beëindiging van de gaswinning is ook een aantal andere punten voor Groningen van belang die zijn opgenomen in de wijzigingen van de Mijnbouwwet en de Gaswet. Zo kan met de nieuwe wet de gaswinning in de toekomst niet meer opgestart worden. Ook behoudt de NAM de zorgplicht om de nadelige gevolgen van de gaswinning zoveel mogelijk te beperken en de ondergrond te monitoren en analyseren.

Zo snel mogelijk 

In de brief aan de minister benadrukt de regio het belang dat de minister zich maximaal blijft inspannen om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen en het Groningenveld zo snel mogelijk definitief te sluiten. Daarbij verzoekt de regio de minister hierover open en duidelijk te communiceren naar de Groningers.

Ook namens Midden-Groningen

De brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in samenwerking opgesteld door de provincie Groningen, de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.