CdK René Paas haalt een Nederlandse vlag weg voor een deel van de tentoonstelling. Daarvoor eeed de klappende Letse ambassadeur Aiga Liepina dat al met een Letse vlag. Foto: Bert Woltjes.
CdK René Paas haalt een Nederlandse vlag weg voor een deel van de tentoonstelling. Daarvoor eeed de klappende Letse ambassadeur Aiga Liepina dat al met een Letse vlag. Foto: Bert Woltjes.

CdK en Letse ambassadeur openen expositie in Veendam

Algemeen

VEENDAM - De expositie De Klassieke Verbinding in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, over de band tussen Groningen en Riga, is vrijdag officieel geopend door René Paas, de Commissaris van de Koning in Groningen en  Aiga Liepina, de Letse ambassadeur.


,,Hoe lang is het vliegen van Amsterdam naar Riga? Dat vroeg ik me af toen ik nadacht over de opening van een tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum”, vertelt Paas. ,,Ik heb het opgezocht. Een vlucht naar Riga duurt twee uur en een kwartier. Letland ligt dus binnen ons bereik. Maar veel Nederlanders blijven blind voor dit energieke en vooruitstrevende land. En daarmee doen we Letland én onszelf tekort”, vindt Paas.

 ’Er gaat een wereld voor ons open’

,,Letland, de Baltische staten, geven ons zicht op een bijzonder deel van Europa. Maar op de een of andere manier komen we er meestal niet toe om werkelijk te kijken.” De CdK is daarom blij met de tentoonstelling in Veendam. ,,Ze kan onze ogen openen en onze kennis van Letland verbreden. Er gaat een wereld voor ons open.”

Oostzee

In het museum in Veendam zijn tientallen objecten te zien die herinneren aan de bloeiperiode van de zeevaart in de Veenkoloniën, waarbij regelmatig koers werd gezet richting Oostzee. In de permanente expositie is zelfs een Rigazaal aanwezig, die herinnert aan de oude handelscontacten. Negentien kunstenaars van de alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen lieten zich inspireren door de verhalen, documenten en objecten die in het museum in Veendam te vinden zijn. Het resultaat is te zien in de vrijdag geopende tentoonstelling.

‘Een stad die wel al lang hadden kunnen kennen’

De expositie is nu in Veendam te zien en na de zomer in Riga. ,,Ik hoop dat veel mensen van de tentoonstelling zullen genieten. En dat wellicht veel Groningers geïnspireerd worden om de tentoonstelling achterna te reizen. Om kennis te maken met een stad die we al lang hadden kunnen kennen. En dat we zo, dankzij het werk van kunstenaars, geïnspireerd worden om oude banden aan te halen”, aldus Paas.