Afgelopen weekend leerden leerlingen vliegen met een drone, Foto: Bert Woltjes.
Afgelopen weekend leerden leerlingen vliegen met een drone, Foto: Bert Woltjes.

Leerlingen Winkler Prins worden dronepiloten

Algemeen

VEENDAM - Op school vlieglessen krijgen met een drone. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is bij Winkler Prins in Veendam echt gebeurd.


Afgelopen weekend vond de primeur plaats. Zaterdag en zondag volgden leerlingen van het praktijkonderwijs van Winkler Prins Veendam en het Aletta Jacobs College Hoogezand voor het eerst een drone opleiding. Maandag deden zij vervolgens examen. De cursisten waren Richard Roor, Wesley van Brug, Justin Stegmeijer, Nick Timmer, Sem Hokkelman, Dylan Klok, Michandro Mercera en Ibrahim Qablawi.

Passie in Techniek 

De scholen werken al geruime tijd samen en maken zich middels Passie in Techniek sterk voor techniekonderwijs. Dit doen ze in samenwerking met regionale en landelijke bedrijven, zoals met UAV+. Dit bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van de keuzevakken Dronetechniek 1 & 2 voor het vmbo-onderwijs. Doel is vmbo-leerlingen een extra kans geven op de arbeidsmarkt. Met deze pilot wordt de focus echter gelegd op een andere doelgroep, namelijk de leerlingen van het praktijkonderwijs. Dit sluit aan bij doelstelling van Passie in Techniek om de mogelijkheden van techniek zo breed mogelijk uit te dragen.

Warm hart voor praktijkonderwijs

De pilot is opgezet door Francois Coppens van het bedrijf UAV+ en Alidston Munting, de programmamanager van Passie in Techniek. Zij kregen regelmatig in het land te horen dat leerlingen van het praktijkonderwijs het keuzevak Dronetechniek 1 niet zouden kunnen volgen, omdat dit boven hun niveau zou zijn. Beiden dragen het praktijkonderwijs een warm hart toe en hebben het initiatief genomen om het lesmateriaal aan te passen zodat ook zij een Europees erkend vliegbrevet voor dronevliegen kunnen halen.
Yorrick van Bree van het landelijk projectteam Sterk Techniekonderwijs ging met de leerlingen in gesprek en overhandigde de geslaagden hun certificaten.