Afbeelding

PvdA en GB Veendam treuren om afschaffen felicitatiebezoekjes aan diamanten echtparen

Algemeen

VEENDAM - De zestig jaar getrouwde echtparen in de gemeente Veendam krijgen niet langer bezoek van het Veendammer gemeentebestuur. De fracties van de PvdA en GemeenteBelangen vinden het jammer dat deze traditie is afgeschaft.


Begin dit jaar, op 5 januari om precies te zijn, heeft het Veendammer college al besloten om felicitatiebezoeken aan echtparen die zestig jaar getrouwd zijn af te schaffen. Het grote aantal huwelijksjubilea zou de reden hiervoor zijn. Echtparen die 65, 70, 75 of 80 jaar getrouwd zijn, krijgen nog wel bezoek van de burgemeester of wethouder. Recentelijk werd hierover bericht op social media, waarna de PvdA en GemeenteBelangen -los van elkaar- in actie kwamen. Beide fracties hebben het college om opheldering gevraagd.

GB koestert ‘warm gebaar’  

,,In een berichtje op Facebook lazen wij dat deze traditie is afgeschaft, hetgeen ons erg verbaasde en enigszins treurig stemde”, zegt Bert Kraan namens GemeenteBelangen. ,,Een dergelijk warm gebaar naar een echtpaar dat 60 jaar lief en leed heeft gedeeld, siert een gemeente dat hart heeft voor zijn inwoners.” GB ziet graag dat het in januari al genomen besluit wordt teruggedraaid. Dat besluit komt de relatie tussen inwoners en gemeente namelijk niet ten goede, menen de lokalen. ,,Wij begrijpen dat het college niets onrechtmatigs heeft gedaan, maar een dergelijk besluit geeft ons het gevoel dat het nalaten van een zo warm gebaar de burger sterkt in het gevoel van afstandelijkheid tussen gemeentebestuur en inwoners.”

PvdA: ‘Raadsleden betrekken bij bezoekjes’ 

Net als GB wil ook de PvdA graag weten waarom de zestig jaar getrouwde echtparen geen bezoekje meer krijgen van de burgemeester of een wethouder. ,,We vinden het jammer dat we deze feestelijke gebeurtenissen gaan versoberen”, zegt Pieta Loots namens de sociaal-democraten. De PvdA begrijpt dat het lastig is om de soms vele bezoekjes in de te plannen, maar geeft daarbij aan dat de felicitatiebezoekjes door de inwoners wel worden gewaardeerd. ,,Daarom komen we met misschien een oplossing: betrek raadsleden hierin. Er is vast we iets te bedenken dat er om toerbeurt iemand van het college of van de raad dit bezoekje gaat invullen zodat we veel Veendammers weer blij kunnen maken”, stelt Loots voor.