Afbeelding

Grote Kerk Veendam doet mee aan Orgeldag

Algemeen

VEENDAM - De Grote Kerk in Veendam is zaterdag een van de vele deelnemers aan de Orgeldag Noord-Nederland.

Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in mei feest voor vele orgelminnaars. Al jaren is de Orgeldag Noord-Nederland een dag waarop in Noord Nederland en met name in de provincie Groningen van heel veel kerken de deuren geopend zijn en orgels kunnen worden bespeeld. Zo ook de Grote Kerk van Veendam. Het imposante romantische Faber en Dienes orgel kan die dag worden bespeeld.

De kerk in Veendam is open van 10.00 tot 16.00 uur. Organisten van de stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam zijn aanwezig en mensen die zich opgegeven hebben kunnen het orgel bespelen. Daarnaast is er nog ruimte voor organisten die ook graag willen spelen en zich nog niet aangemeld hebben. Verder kunnen belangstellenden de kerk bekijken en luisteren naar de organisten.

Restauratie

Aan het einde van het jaar zal het orgel niet meer bespeelbaar zijn. Het wordt dan gerestaureerd en gedeeltelijk overgebracht naar de werkplaats van orgelbouwer Adema in Lisse. Het wordt gerestaureerd zoals organist en musicus dr. Schmidt Marlissa het in 1927 heeft laten bouwen door de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes. Hij liet achter de voorkant van het orgel dat gebouwd is door de Groninger orgelbouwer Johannes Wilhelmus Timpe (1770-1837) een groot nieuw concertorgel bouwen, volgens een Duits concept.