De 101-jarige met Ans Grimbergen. Foto: Bert Woltjes.
De 101-jarige met Ans Grimbergen. Foto: Bert Woltjes.

Inwoonster Veendam viert 101e verjaardag

Algemeen

VEENDAM - Maria van Dam-van Houten heeft vrijdag haar 101e verjaardag gevierd. De Veendamse kreeg die dag bezoek van loco-burgemeester Ans Grimbergen.

Grimbergen nam een grote bos bloemen mee voor de jarige. Ook het personeel van de Veenkade, de locatie waar de 101-jarige momenteel woont, zette mevrouw Van Dam in de bloemetjes.

Maria van Dam-van Houten is geboren in het Noord-Groningse Warffum. Al op 13-jarige leeftijd kwam ze bij een boer in dienst als dienstmeid. Daarna trouwde ze met een boerenarbeider, hij overleed in 2004. Samen kregen ze vier kinderen, waaronder een doodgeboren baby.. Verder heeft ze nog acht kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. Ze woonde onder meer in Uithuizermeeden, Spijk en in een verzorgingstehuis in Uithuizen. 

Vanwege een verslechterde gezondheid verhuisde ze twee jaar geleden naar de Veenkade in Veendam. Daar ging het beter met haar en is zelfs de gezondheid nog beter dan vijf jaar geleden.

Een hobby van haar is breien. Televisiekijken doet ze niet. De 101-jarige wordt al 22 jaar verzorgd door Ella de Vries uit Uithuizen. Zij is in die periode uitgegroeid tot een goede vriendin van mevrouw Van Dam.