De organisten zijn aanwezig om te demonstreren en uitleg te geven.
De organisten zijn aanwezig om te demonstreren en uitleg te geven.

Grote Kerk in Veendam weer open voor bezichtiging

Algemeen

VEENDAM - De stichting Vrienden van de Grote Kerk in Veendam zet deze zomer de deuren van de Grote Kerk in Veendam weer open. Op de donderdagmiddagen van 21 juli tot 25 augustus kan iedereen hier van 13.30 tot 16.30 uur terecht.

Het orgel is te beluisteren en ook de toren is te beklimmen tot aan de klokken van het carillon. Vanaf dit hoge punt heeft men tevens een mooi uitzicht over het centrum van Veendam.

Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en rondleidingen te geven. De organisten Doewe Kraster, Wim van de Laar en Jochem Schuurman zijn aanwezig om uitleg te geven over het orgel en geven demonstraties. Wie wil, mag ook zelf even spelen. De echte liefhebber mag onder begeleiding ook in het orgel kijken. Ook Vincent Hensen, de beiaardier is aanwezig om het carillon te demonstreren.

Het kerkgebouw is het oudste monument van Veendam. Het is gebouwd op een strategische plek, op een hoogte aan een laan tussen het Oosterdiep en het Westerdiep. De eerste steen werd op 24 augustus 1660 gelegd door Adriaan Geerts Wildervanck. Bijzonder in de kerk zijn onder andere de Herenbanken, de Ommelanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw. 

Interessant is ook het houtsnijwerk van de Preekstoel uit 1767 en de avondmaalstafel die gemaakt is in 1662. Op de preekstoel is een arm zichtbaar met daarom gekronkeld een adder. De beeltenis is afkomstig van het kerkzegel uit 1657. Later is die ook gebruikt voor het wapen van de gemeente Veendam. Er is echter wel een verschil. De slang op de arm van de preekstoel kronkelt omhoog en die in het wapen van Veendam gaat naar beneden.

Het grote romantische orgel is in 1824 gebouwd door Timpe. Dat orgel was in 1926 niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in opdracht van musicus en organist van de kerk, dr. Schmidt-Marlissa, in 1927 een nieuw groot Duits concert orgel met drie klavieren en ongeveer 2500 pijpen achter de frontpijpen van Timpe. Om het orgel voor de toekomst te kunnen behouden wordt dit jaar gestart met een nieuwe restauratie. Dat project moet eind volgend jaar klaar zijn.