Een overzicht van de door het museum ontvangen papieren.
Een overzicht van de door het museum ontvangen papieren.

Fraaie schenking voor Veenkoloniaal Museum

Algemeen

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft een bijzondere schenking ontvangen: papieren waarmee Ploegschilder Jan Lucas van der Baan (1912-1990) meevoer met de coaster Harry, varende onder kapitein G. Kijlstra uit Drachten.

Voor de medewerkers was dit een zeer aangename verrassing. Deze schenking sluit volgens directeur Hendrik Andries Hachmer uitstekend aan bij de nu lopende tentoonstelling Met het Zout van de Zee, die deels terug grijpt op een succesvol project van het Groninger Museum om in 1961 Groningse, deels Ploegschilders, mee te laten varen aan boord van de Groninger coasters.

Grote bloei

De coastervaart kwam na de Tweede Wereldoorlog weer tot grote bloei. De kleine, meestal grijze scheepjes van onder de vijfhonderd ton sleepten het hout voor de Nederlandse bouw vanuit Scandinavië, maar vervoerden ook talloze andere ladingen naar een steeds verder uitwaaierend Europees vaargebied. Een groot voordeel was dat de kleine kustvaarders de rivier op konden varen, zodat de lading soms ver landinwaarts gebracht kon worden.

De bijzondere schenking wordt door het museum toegevoegd aan de expositie Met het Zout van de Zee. Deze tentoonstelling met werken over de coastervaart is nog tot en met 30 oktober te zien en vanzelfsprekend hangen ook van Van der Baan meerdere werken op zaal, onder andere Sloependek.