Afbeelding

Jan Bosch Orgelconcert in Grote Kerk Wildervank

Algemeen

WILDERVANK - In de Grote Kerk van Wildervank zal zaterdag 10 september het traditionele Jan Bosch Orgelconcert plaatsvinden.

Pieter Pilon, hoofdorganist van de protestantse kerk in Farmsum, zal een programma verzorgen met toegankelijke orgelwerken. Hij speelt werken van onder anderen Händel, Bach, Mozart en als uitsmijter de bekende Toccata van Widor.

Orgel

Het orgel is een laatromantisch orgel, in 1913 gebouwd door de Duitser E.F. Walcker. Dit is, zeker in Noord-Nederland, een uniek instrument omdat het ook een onderdeel vormt van de architectuur van de kerk. Architect Tjeerd Kuipers heeft het open front, er zit dus geen kas omheen, ontworpen en de orgelpijpen uitgevoerd met Jugendstil-elementen. Over de klank is te melden dat dit orgel de mogelijkheid heeft om van fluisterzacht naar overweldigend luid te klinken, geheel anders dan oudere orgels in onze provincie.

Jan Bosch

Het concert is vernoemd naar Jan Bosch. Hij was een van de vooraanstaande landbouwers in de Veenkoloniën. Bosch was diaken in de gereformeerde kerk van Wildervank en maakte, samen met zijn broer Hinderk, deel uit van de bouwcommissie voor de nieuw te bouwen kerk (1910-1911). Bovendien schonk de familie Bosch het orgel in 1913. Bosch bespeelde 35 jaar lang dit Walcker-orgel. Jan Bosch ligt begraven op het kerkhof aan de Dalweg in Wildervank.

Pieter Pilon

Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing. Kerkmuziek studeerde hij aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Christiaan Winter en Jos van der Kooy. Hij verdiepte zich in liedbegeleiding (piano) bij Tan Crone. In 1988 behaalde hij voor orgel cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Na het eindexamen piano volgden er lessen (onder meer improvisatie) bij Albert de Klerk. Hij werd prijswinnaar van het Nationale Orgelimprovisatieconcours (1992) in Bolsward. Regelmatig geeft hij concerten als solist of in samenwerking met koren, instrumentale en vocale solisten. Als docent piano en orgel is Pieter Pilon verbonden aan het Centrum voor de Kunsten Zuid-Groningen en als repetitor en pianodocent aan de Stedelijke Muziekschool Groningen. Bij de protestantse gemeente in het Noord-Groningse Winsum verzorgt hij als cantor-organist de begeleiding van de gemeentezang. Tevens is hij hoofdorganist van de protestantse kerk in Farmsum en de vaste bespeler van het befaamde Lohmanorgel aldaar.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is niet gratis.