Het orgel in de Grote Kerk van Veendam
Het orgel in de Grote Kerk van Veendam

Restauratie orgel in Grote Kerk Veendam gaat beginnen

Algemeen

VEENDAM - De restauratie van het orgel in de Grote Kerk van Veedam kan eindelijk beginnen. Er wordt gestart met een kleurenonderzoek.

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk in Veendam is al een paar jaar bezig fondsen te verwerven om de restauratie van het monumentale orgel te kunnen financieren. Er was nog een tekort op de begroting, maar onlangs heeft de stichting een toezegging gekregen van de Stichting Wildervank Fonds van 5000 euro. De naamgever van dat fonds, Adriaan Geerts Wildervank, is onlosmakelijk verbonden met de Veendammer Grote Kerk. Op 24 augustus 1660 legde hij namelijk de eerste steen van de kerk.

Mede dankzij deze gift en een extra gift van het Marte Havinga Fonds kan de restauratie beginnen.

Compleet nieuw concertorgel

In 1824 bouwde de Groninger orgelbouwer Timpe een groot romantisch orgel in de kerk van Veendam. Rond 1925 verkeerde het orgel in zeer slechte staat, voornamelijk door achterstallig onderhoud en vocht. Organist en musicus dr. Schmidt-Marlissa liet in 1927 door orgelbouwer Faber en Dienes uit Duitsland, achter het front van Timpe, een compleet nieuw concertorgel bouwen. In de jaren negentig was het orgel opnieuw aan groot onderhoud toe. Om de kosten te drukken, werd het orgel ontdaan van allerlei koppelingen en speelhulpen. De gebruiksmogelijkheden zijn sindsdien zeer beperkt. Eigenlijk is het concertgedeelte er uit gehaald. Dat komt nu terug. De speeltafel krijgt dezelfde transmissiemogelijkheden als in 1927.

Kleurenonderzoek

De restauratie begint in september met het kleurenonderzoek. Dat onderzoek is nodig omdat het uitgangspunt van de restauratie de bouw van het orgel in 1927 is. De kleur die het orgel toen, had moet terugkomen. Daarna zullen steeds meer delen van het orgel overgeplaatst worden naar de werkplaats van de orgelbouwer. Als de orgelkas leeg is, zullen de schilders beginnen.

Als alles meezit, zal het orgel in december 2023 worden opgeleverd. De totale kosten van dit project zijn begroot op 540.000 euro.