Pekelder kinderen terug in de tijd bij de plaggenhut van Siep & Co. Foto: Abel van der Veen.
Pekelder kinderen terug in de tijd bij de plaggenhut van Siep & Co. Foto: Abel van der Veen.

Pekelder jeugd ervaart leven in en rond plaggenhut

Algemeen

OUDE PEKELA - In het kader van oktobermaand/kindermaand werden in de voorbije herfstvakantie ook voor de jeugd van de Pekelder basisscholen diverse activiteiten georganiseerd.

In dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela konden de kinderen deelnemen aan een serie creatieve workshops onder de slogan ‘Kings Kids’. In het Kapiteinshuis in hetzelfde dorp kon de jeugd meedoen aan een speurtocht langs de vitrines en andere te bezichtigen objecten.

Drie activiteiten in Oude Pekela

In Oude Pekela was in ontmoetingscentrum De Binding kinderbingo en bij de stichting Siep & Co in het Hempflaxcomplex aan de Westerstraat werden maar liefst drie activiteiten gehouden. Dat waren papier scheppen, schilderen middels graffiti en het beleven van het wonen in en rond een plaggenhut in vervlogen tijden. 

Niemand wil ruilen...

Bij dit laatste onderdeel kreeg de jeugd eerst het Verhaal van Pekela te horen. Hierbij werd verteld waarom Oude Pekela in het nabije verleden juist het belangrijkste papier- en kartondorp van Europa was geworden. Vervolgens mochten de deelnemertjes zich verkleden in kleren die vaders, moeders en kinderen droegen in de tijd van de plaggenhutten. In de zelfgebouwde hut, die Siep & Co onlangs flink opknapte, ervaarden de jonge Pekelders middels verhalen en anekdotes het leven uit die tijd. Op de vraag wie wel met de toenmalige kinderen had willen ruilen, antwoordde niemand bevestigend.