Burgemeester Jaap Kuin en SKV-directeur Bert Feiken bekrachtigen de samenwerking. Foto: Bert Woltjes.
Burgemeester Jaap Kuin en SKV-directeur Bert Feiken bekrachtigen de samenwerking. Foto: Bert Woltjes.

SKV gaat gratis glasvezel aanleggen in gemeente Pekela

Algemeen

OUDE PEKELA - Inwoners van de gemeente Pekela worden gratis aangesloten op glasvezel. Stichting Kabelnet Veendam (SKV) gaat hiervoor samenwerken met Glasdraad, onder de naam GlasVezel Pekela.

Met glasvezel krijgen de inwoners van de gemeente Pekela de beschikking over een supersnelle internetverbinding. Hiermee is (thuis)werken, zorg op afstand, educatie en interactieve televisie geen enkel probleem meer.

Als succesvol in Veendam, Wildervank en Muntendam

De SKV heeft al gezorgd voor de ‘verglazing’ van Veendam en Wildervank en in de afgelopen jaren is ook het buitengebied van de gemeente Veendam gratis aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit jaar is bovendien de aanleg van glasvezel in Muntendam succesvol gebleken, met ruim 95 procent (2200 aansluitingen) van de huishoudens en bedrijven in Muntendam die zich hebben aangemeld. SKV wil deze formule verder uitbreiden naar de gemeente Pekela. 

Ook buitengebied 

De intentie is om alle percelen (circa 6000) in Nieuwe Pekela, Oude Pekela, Boven Pekela en bijbehorende gebieden kosteloos aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen kern en buitengebied.

GlasVezel Pekela

Aangezien dit project groter is dan het recente Muntendam, is de samenwerking gezocht met Glasdraad. Dat is volgens de SKV een betrouwbare glasvezelpartij die in diverse Groninger gemeenten actief is. Glasdraad rolt nu netwerken uit in Oldambt, Stadskanaal, Westerwolde en Westerkwartier. SKV en Glasdraad gaan samenwerken onder naam GlasVezel Pekela en willen in april 2023 starten met de uitrol. De gehele uitrol zal in ongeveer 18 maanden gaan plaatsvinden.

Aftrap met burgemeester

Vorige week is de samenwerking bekrachtigd, in aanwezigheid van burgemeester Jaap Kuin. Hij gaf tijdens de aftrap van het glasvezelproject in Pekela aan het initiatief van harte toe te juichen en zal zijn volle medewerking verlenen om ervoor te zorgen dat iedere inwoner een glasvezelaansluiting in huis krijgt. 

Informatiecampagne

Direct na de aftrap is de informatiecampagne van start gegaan. Pekelders kunnen zich tot en met februari aanmelden voor een gratis aansluiting. Er is géén verplichting tot het daadwerkelijk afnemen van diensten als de woning is aangesloten op glasvezel. Verder is er een ruime keuze van providers, met diverse abonnementen. Later aanmelden kan, maar dan worden er wel aansluitkosten in rekening gebracht. GlasVezel Pekela zal de bewoners verder informeren middels een brief, een glasvezelkrant, informatieavonden en andere evenementen. Aanmelden voor een aansluiting kan via www.glasvezelpekela.nl.

!