Een uitsnede van een van de werken van Dorus Roovers.
Een uitsnede van een van de werken van Dorus Roovers.

Werk van ondergedoken kunstenaar voor Veenkoloniaal Museum

Algemeen

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft vrijdag een olieverfschilderij en een houtskooltekening van Dorus Roovers (1897-1953) ontvangen. Deze kunstenaar was in de oorlogsjaren actief in het verzet.

In 1941 organiseerde het Veenkoloniaal Museum zijn eerste kunstexpositie met werken van de toen in Putten woonachtige kunstenaar Dorus Roovers. Deze tentoonstelling ging 75 jaar later op herhaling, maar het bleek niet eenvoudig om werken bijeen te sprokkelen. Veel van zijn werk is in Frankrijk verkocht en de naam Roovers geraakte in de vergetelheid. Bovendien signeerde hij met zijn voornaam. Het Veenkoloniaal Museum bezit inmiddels diverse werken van Roovers. Beide vrijdag geschonken werken vormen een mooie aanvulling op de collectie met werk van Dorus Roovers.

‘Fijn om de doeken aan het museum te kunnen schenken’ 

Het doek, een landschap met stroschoven, is een geschenk van Elske van Leeuwe en Ed Wesenaar uit Berkel en Rodenrijs in Zuid-Holland. ,,Het stamt uit de nalatenschap van de familie van mijn moeder, de familie Brounts. Het hing altijd bij mijn grootouders, later bij mijn ouders en toen bij ons’’, zegt de 65-jarige Van Leeuwe. ,,Roovers was geen directe familie, alhoewel we oom en tante zeiden. Roovers was een vriend van mijn grootvader. Ik heb zijn vrouw goed gekend; tante Mies. Het Veenkoloniaal Museum heeft een aantal doeken van Roovers in eigendom en heeft een aantal jaren geleden een tentoonstelling gewijd aan de in vergetelheid geraakte kunstenaar. Daarom vinden we het ook zo fijn dat we dit doek aan het Veenkoloniaal Museum kunnen schenken. Samen met een houtskooltekening, die we ook nog vonden.”

Frankrijk 

Theodorus Petrus Roovers werd op 22 oktober 1897 geboren in Rotterdam. Zijn vader was sigarenfabrikant. Dorus Roovers werd opgeleid aan de Academies van Beeldende Kunsten in Rotterdam, Parijs en München. Roovers verbleef graag in Frankrijk. Daar schilderde hij, maar om aan de kost te komen tekende hij ook karikaturen van toeristen. Op initiatief van Geert Hendrik Streurman exposeerde Roovers in 1941 in Veendam Streurman was één van de oprichters van het Veenkoloniaal Museum en voormalig lid van de Groninger Kunstenaarskring De Ploeg. 

Verzet

Roovers had met verschillende Ploegleden contact. Die goede contacten kwamen van pas toen Roovers moest onderduiken. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet tegen de Duitsers. In 1943 dook hij onder. Roovers bleef ook in die oorlogsjaren schilderen. Veel van zijn werk heeft het Groninger landschap als onderwerp. Een terugkerend thema in zijn landschappen zijn hooimijten en korenschoven. De doeken zijn meestal expressionistisch en fel van kleur. 

Depressie 

Na de Tweede Wereldoorlog geraakte Roovers in een depressie en schilderde met felle kleuren en verwrongen lichamen de oorlog van zich af, maar het mocht niet baten. Roovers kreeg hartklachten en overleed op 20 april 1953.

Het Veenkoloniaal Museum zal het geschonken werk na restauratie in de monumentale docentenkamer van de voormalige RHBS hangen waarin het museum gehuisvest is.