Gezond en vitaal ouder worden is een van de speerpunten van de gemeente Pekela.
Gezond en vitaal ouder worden is een van de speerpunten van de gemeente Pekela.

Pekela komt in actie om gezondheidscrisis te voorkomen

Algemeen

OUDE PEKELA - Pekela wil inzetten op meer gezonde jaren voor haar inwoners. Dat is geen overbodige luxe. In de gemeente dreigt namelijk een gezondheidscrisis.

De levensverwachting in goede gezondheid ligt in Pekela lager ten opzichte van andere gemeenten. In Pekela groeien bovendien relatief veel kinderen op in een kwetsbare situatie. Ook roken er nog steeds veel inwoners, waaronder ook jongeren en zwangere vrouwen, en heeft meer dan zestig procent van de inwoners overgewicht.

Stevig inzetten op preventie

Om de gezondheid van inwoners te bevorderen wil Pekela de komende jaren steviger inzetten op preventie en inwoners stimuleren gezonder te leven. Daarbij kan gedacht worden aan het praktisch ondersteunen van de jongste jeugd en (aanstaande) ouders, het creëren van aantrekkelijke beweegplekken en een gezonde voedselomgeving en het stimuleren van (meer) bewegen.

‘Zorgelijke gezondheidscijfers’

,,De gezondheidscijfers in Pekela zijn zorgelijk”, erkent wethouder Lex Kupers. ,,Als we niet meer doen op het gebied van preventie en steviger inzetten op gezondheidsbevordering, dreigt een gezondheidscrisis waarbij de toegankelijkheid van de gezondheidszorg onder druk komt te staan. Inwoners van Pekela verdienen dezelfde kansen om in goede gezondheid op te groeien en vitaal ouder te worden. Om dit te bereiken zetten we stevig in op preventie.”

Vier speerpunten

Al met al zet de gemeente in op vier speerpunten: Gezond opgroeien met gelijke kansen; Mentale veerkracht en weerbaarheid jeugd; Gezond en vitaal ouder worden en Gezonde leefstijl. Die punten zijn uitgewerkt in de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2023-2028. De politiek buigt zich er op 30 mei over.