Afbeelding

DWZ geeft ongeslagen koploper goed partij

Sport

ZUIDWENDING - DWZ heeft zondag met 2-5 verloren van koploper Groen Geel. Door alle afgelastingen van de laatste weken was De Wieke Zuidwending sinds 5 november (!) niet meer in actie gekomen.

Vorig seizoen werd DWZ door Groen Geel tweemaal op een ruime nederlaag getrakteerd. Met die ervaringen in het achterhoofd zette trainer Jans Vazel zijn ploeg tegen de ongeslagen koploper in defensief opzicht dan ook iets anders neer. ,,Er moesten veel vuile meters gelopen worden door de voorste linie”, geeft Vazel aan. ,,We spraken af dat we van balverlies naar balbezit het liefst de eerste bal diep zouden spelen.”

Vroege 1-0

Die speelwijze leverde al in de eerste minuut succes op. Na een balverovering op de eigen helft speelde Henri Hut de bal diep op Dionis Berisha, die na een rush van 35 meter de keeper passeerde. Lang kon DWZ niet van de voorsprong genieten. Vazel: ,,We hadden afgesproken om voorzetten te voorkomen in verband met de kopsterke spelers van Groen Geel. Maar na niet ingrijpen was het de spits die de bal achter invalkeeper Silvano Perdok kopte.”

Heel compact

In de fase daarna hield DWZ het heel compact. ,,We moesten heel wat arbeid verrichten tegen een goed spelend Groen Geel, maar tot echte kansen kwam het niet.” DWZ zelf sloeg wel toe. Na een omschakeling speelde Berisha zoals afgesproken de bal meteen diep en was het Haradin Kelmendi die na een mooie één tegen één-actie de bal in de korte hoek tegen de touwen schoot. ,,Vlak voor rust voorkwam Silvano die met een wereldredding de 2-2”, zag Vazel.

‘Grote fout van de scheidsrechter’

Ook zag hij dat zijn ploeg na rust flink onder druk werd gezet. ,,Dit kwam mede omdat we ons niet geheel meer aan de afspraken hielden en te traag terugschakelden”, stipt de oefenmeester aan. De 2-2 hing in de lucht, maar de wijze waarop die tot stand kwam was bijzonder zuur. ,,Een grote fout van de scheidsrechter”, zegt Vazel. ,,De bal kwam via de knie op de elleboog van de verdediger en de scheidsrechter gaf een strafschop. Na navraag blijkt dit geen strafschop te zijn, want de bal ging eerst via het eigen lichaam en belandde toen pas tegen zijn elleboog.” Van stafbaar hands was dus geen sprake.

Twee counters

Na dit cadeautje voerde Groen Geel de druk nog meer op. In de 81e minuut bezweek DWZ. Een van de verdedigers van de thuisploeg kopte de bal slecht weg en voor de spits van Groen Geel was het een koud kunstje om de 3-2 te maken. De jacht op de 3-3 leverde niets op, waarna Groen Geel er via twee counters nog 2-5 van maakte.

Breekpunt

,,De 2-2 was het breekpunt. We hebben hard gewerkt en dan gaat zo’n fout toch wat in de koppies zitten, terwijl Groen Geel juist het gevoel kreeg dat er meer te halen viel”, kijkt Vazel terug op de laatste competitiewedstrijd van 2023.