Afbeelding

Zwijgpijn: boek Veendamse over grensoverschrijdend gedrag

Algemeen

VEENDAM - Van de hand van Janine Meins uit Veendam is het boek Zwijgpijn verschenen. Het is een maatschappelijk relevant boek, als uitgestoken hand naar slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 vrouwen te maken krijgt met geweld en 12 procent van de vrouwen een verkrachting meemaakt. Opvallend: 1 op de 4 vrouwen zal daar altijd over blijven zwijgen. De anderen spreken pas na gemiddeld 16 jaar stilte. De roman Zwijgpijn, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, vertelt het verhaal van een moeder wiens dochter twee jaar lang zweeg over haar verkrachting.

Zwijgtaboe

Auteur Janine Meins, voormalig topmanager en professional op het gebied van sociale veiligheid in organisaties, onthult in Zwijgpijn het schrijnende zwijgtaboe rondom huiselijk en seksueel geweld tegen vrouwen. De Veendamse onderzocht haar eigen familiegeschiedenis en ontdekte een verontrustend patroon van geweld en tienerzwangerschappen binnen haar voormoederlijke lijn. Ze raakte gefascineerd door de vraag: waarom blijven vrouwen zo massaal over zo’n heftige gebeurtenis zwijgen?

Uitgestoken hand

Zwijgpijn is haar uitgestoken hand naar iedereen die te maken heeft (gehad) met grensoverschrijdend gedrag, huiselijk of seksueel geweld. De opbrengst van het boek zal deels gaan naar expertisecentrum Fier, een organisatie die ernaar streeft dat iedereen die te maken heeft (gehad) met geweld direct hulp kan krijgen: slachtoffers, getuigen (meestal kinderen) en plegers van het geweld.

Aangrijpende verhaal

Het aangrijpende verhaal in Zwijgpijn laat zien waarom en hoelang mensen kunnen zwijgen over traumatische gebeurtenissen en onthult de diepgewortelde impact van ervaringen uit het verleden op het heden die vaak generaties lang zijn doorgegeven. Zwijgpijn nodigt lezers uit om zich te verplaatsen in de ervaring van zowel slachtoffer als dader met als doel het zwijgtaboe rondom grensoverschrijdend gedrag te helpen doorbreken.

Over Zwijgpijn

Nadat Anne, moeder van twee jonge kinderen, haar huwelijk met huiselijk geweld weet te ontvluchten, bouwt ze in korte tijd succesvol een nieuw leven op. Ze is gelukkig, ontwikkelt een glansrijke carrière en trouwt alsnog met de liefde van haar leven. Anne is ervan overtuigd dat ze haar kinderen heeft weten te beschermen, dat het geweld -dat veelvuldig voorkomt in haar familiegeschiedenis- nu eindelijk is gestopt. Wanneer haar dochter Merel haar eindexamen heeft gehaald, gaan ze samen naar Parijs om het te vieren. Op de eerste avond na aankomst biecht Merel een geheim op waar ze jarenlang over gezwegen heeft..

Janine Meins

Janine Meins (1971) is getrouwd en heeft vijf kinderen. Ze studeerde sociale wetenschappen en deed promotieonderzoek naar de succesfactoren van vrouwelijke topmanagers. Na ruim twintig jaar als directeur en toezichthouder in onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen te hebben gewerkt, nam ze ontslag en schreef ze haar debuutroman Zwijgpijn, nadat ze persoonlijk werd geconfronteerd met het thema van sociale onveiligheid en grensoverschrijdend gedrag.
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Zomerlicht, ligt en in boekenhandel en is ook online te bestellen.