Afbeelding

Documentaire over Louis van Gaal in Filmhuis Veendam

Algemeen

VEENDAM - De documentaire Louis! is dinsdag 7 juni te zien in Filmhuis vanBeresteyn in Veendam. Filmmaker Geertjan Lassche schetst hierin een portret van Louis van Gaal: één van de beste voetbaltrainers die ons land gekend heeft.

Als het filmportret Louis! slechts één Louis-moment mag toevoegen aan de Louis van Gaal-beeldcanon, dan toch de opname achter in het busje na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Noorwegen. De man die Nederland zojuist het ticket naar het WK in Qatar heeft bezorgd, coachend vanuit zijn rolstoel op de tribune, krimpt ineen als het busje op weg naar huis een hobbel treft. Hij vervloekt de staat van het nationale wegdek: ‘Ongelofelijk, zo slecht!’

Prostaatkanker 

Het land en de spelers weten dan nog niet dat de coach lijdt aan meer dan zijn heupfractuur: Van Gaal draagt een katheter vanwege een nierbekkenontsteking en is herstellende van bestralingen tegen prostaatkanker. Zie maar eens niet geraakt te worden door dat beeld: Van Gaal op zijn zwakst en sterkst, de pijn verbijtend. Voor zijn spelers, voor zichzelf, voor ons. 

De beste optie

Tegen alle beloftes aan wederhelft Truus in toch weer bondscoach geworden, omdat hij nu eenmaal de beste optie is: Van Gaal weet dit zeker. En wie de documentaire van Geertjan Lassche ziet, gaat mee in die overtuiging.

De documentaire is vanaf 19.30 uur te zien. Kaarten zijn te koop via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 en de theaterkassa (geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur).