Klaasje de Mooij-Fokker met burgemeester Jaap Kuin. Foto: Bert Woltjes.
Klaasje de Mooij-Fokker met burgemeester Jaap Kuin. Foto: Bert Woltjes.

102-jarige in Nieuwe Pekela

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Klaasje de Mooij-Fokker uit Nieuwe Pekela heeft vandaag haar 102e verjaardag gevierd. Ze kreeg een brief van de koning en bezoek van burgemeester Jaap Kuin.

Mevrouw De Mooij woont nog steeds zelfstandig, in het witte huis vlak naast het voormalige gemeentehuis van Nieuwe Pekela. Ze kwam er samen met haar man zo’n 52 jaar geleden wonen vanuit het Zuid-Hollandse Voorschoten.

Geschikt huis in Pekela

De eeuwelinge is geboren in Hilversum. Ze kwam in Nieuwe Pekela terecht nadat haar man was afgekeurd als timmerman. De twee waren daardoor op zoek naar een eigen huis met tuin, om rustig te kunnen wonen. In het Westen was ook toen al geen geschikte woningen te vinden. Het huisje in Nieuwe Pekela werd na de koop verbouwd en opgeknapt. De 102-jarige kan er nog zelfstandig wonen omdat ze vrijwel dagelijks hulp krijgt van haar buurvrouw Petra Klok. Zonder haar zou ze het niet meer alleen redden. Klok doet vrijwel de hele huishouding, tot wassen en koken aan toe. Af en toe kookt mevrouw De Mooij nog zelf. Eens in de drie weken komt haar jongste dochter uit Wieringerwerf langs om de maandelijkse boodschappen te doen.

Hobby’s

De hobby’s van mevrouw De Mooij zijn haken en puzzelen en ze leest nog veel boeken met behulp van een loep. Ze kreeg zes kinderen (waarvan er inmiddels twee zijn overleden), veertien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen.