De Grote Kerk van Veendam.
De Grote Kerk van Veendam.

Open Monumentendag en boekenmarkt in Grote Kerk Veendam

Algemeen

VEENDAM - De Grote Kerk in Veendam is zaterdag een van de vele deelnemers aan Open Monumentendag.

De Grote Kerk staat er al sinds 1662 en is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw van Veendam. De stichting Vrienden van de Grote Kerk zet zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van de kerk open. Bezoekers kunnen niet alleen de kerk bekijken en luisteren naar orgelmuziek, maar er is ook een boekenmarkt. De afgelopen periode heeft de stichting veel boeken binnen gekregen, waaronder literatuur, thrillers, romans en boeken over Groningen. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de restauratie van het orgel.

Houtsnijwerk

Bijzonder in de kerk zijn de herenbanken, zoals de Ommelanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Ook het houtsnijwerk van de preekstoel uit 1767 en de avondmaaltafel die gemaakt is in 1662 zijn volgens de Vrienden het bekijken waard. 

Het grote orgel is in 1824 gebouwd door de Groninger orgelbouwer Timpe. Dat orgel was in 1926 niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in opdracht van musicus en organist van de kerk, dr. Schmidt-Marlissa, in 1927 een nieuw groot Duits concertorgel achter de frontpijpen van Timpe. Het orgel is deze maand nog te beluisteren. Op 3 oktober begint de restauratie en zal het orgel zwijgen tot 2024.