Het koor Choral Voices komt naar Veendam
Het koor Choral Voices komt naar Veendam

Concertorgel Grote Kerk Veendam klinkt nog één keer voor restauratie

Algemeen

VEENDAM - Choral Voices uit Groningen zal zaterdag een concert geven in de Grote Kerk van Veendam. Daarbij is het grote orgel voorlopig voor het laatst te horen. Het instrument wordt zoals gemeld gerestaureerd.

Het koor brengt (kerk)muziek in Engelse traditie. Organist is Mattijs de Vreugd, dirigent is Daniël Rouwkema. De Vreugd behaalde een master in improvisatie. Hij is verbonden aan de Schola Liturgica waarmee hij meerdere malen per jaar meereist naar Engeland. Hij speelde onder andere in de kathedralen van Canterbury, Durham, London (St. Pauls), Salisbury, Winchester en York Minster. Ook werkt hij als orgelrestaurateur.

Director of Music

Daniel Rouwkema is Director of Music. Al op zijn 14e werd hij benoemd als organist in Smilde. In 2002 vertrok hij naar Engeland, waar hij werd benoemd als zanger in het kathedrale koor van Chester Cathedral. Daar bespeelde hij ook het orgel en dirigeerde het meisjeskoor dirigeerde. Vanaf 2003 bekleedde hij de prestigieuze post van Master of Music in St. George Belfast, waar hij als organist tevens verantwoordelijk was voor het jongens- en mannenkoor.

Lovende recensies

Choral Voices uit Groningen krijgt in binnen- en buitenland lovende recensies voor hun interpretatie van Engelse koormuziek. Het koor zingt in Veendam als bijzonderheid niet alleen voor in de kerk, ze kiezen ook positie op de eerste verdieping in de ruimte waar De Vreugd achter het klavier zit. Om te laten horen dat het orgel echt concert-kwaliteit heeft, is gekozen voor muziek uit de typisch Engelse Evensongs. Koor en orgel zijn samen te horen en ieder apart. Bij twee stukken zingt het koor een typisch Engelse bovenstem.

Opbrengst voor orgel

Het concert begint om 19.30 uur. De entreeprijs is inclusief een concertprogramma. In de pauze zijn consumpties te koop. Na dit concert gaat het orgel ruim een jaar in restauratie. De opbrengst van het concert draagt bij aan de restauratie van het orgel.