Pekelder leerlingen hebben bidons ontvangen om (nog) meer water te drinken. Foto: gemeente Pekela.
Pekelder leerlingen hebben bidons ontvangen om (nog) meer water te drinken. Foto: gemeente Pekela.

Water drinken wordt heel gewoon voor Pekelder leerlingen

Algemeen

OUDE PEKELA - Alle leerlingen in Pekela hebben vanaf nu heuse waterdrinkmomenten op school. Hiermee wordt wate rdrinken bij de jeugd gestimuleerd.

Water drinken is normaal, gezond, goedkoop, duurzaam en lekker. De jongerenwerker en de buurtsportcoach gaan daarom bij alle scholen in de gemeente Pekela langs om bidons uit te delen om water drinken bij de jeugd in Pekela te stimuleren. Waterbedrijf Groningen geeft gastlessen over gebruik van water en de scholen ontvangen lespakketten om aandacht te besteden aan water drinken.

Energydrankjes 

Periodiek zet JOGG Pekela (een JOGG-gemeente zet zich in voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) één van de thema’s in de schijnwerpers. Maar ook daarna blijft water drinken voortdurend een onderwerp van aandacht binnen de scholen, sportverenigingen en buurthuizen. Water is één van de belangrijkste aandachtspunten, omdat veel kinderen in Pekela dagelijks frisdrank, pakjes of energydrankjes drinken.

Overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van veel gezoete dranken een van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Tevens zorgt het drinken van veel frisdranken, sapjes en gezoete melkproducten voor tanderosie en dus gaatjes en rottende tanden. Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Het bespaart een hoop geld én verpakkingsafval. Het stimuleren om kinderen meer water in plaats van gezoete dranken te laten drinken wordt daarom een van de speerpunten van JOGG Pekela.

‘Water drinken wordt weer heel gewoon’

,,Water drinken wordt weer heel gewoon. Met de campagne Pekela drinkt Water maakt JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk”, zegt wethouder Lex Kupers. ,,Jongeren ontvangen een waterfles en scholen, sportverenigingen en buurthuizen maken hun waterpunten zichtbaar en toegankelijk, bijvoorbeeld op de bar van de kantine. Water is in Nederland overal aanwezig. Op momenten dat jongeren dorst hebben, drinken ze voortaan vaker water en minder vaak zoete dranken.”

JOGG

JOGG is een werknet van het onderwijs, sportverenigingen, welzijnsorganisatie, ondernemers en jongeren zelf en gaat voor een gezonde omgeving voor de jeugd. JOGG Pekela richt zich in eerste instantie op de jeugd tot 18 jaar met thema’s Gezonde voeding, Genoeg bewegen, Waterdrinken en Gezond gewicht. Het doel van JOGG is om de stijgende trend van het percentage kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas te stabiliseren dan wel om te zetten in een daling.