De 100-jarige Tinie Pot-Oudekerk met burgemeester Berry Link. Foto: Bert Woltjes.
De 100-jarige Tinie Pot-Oudekerk met burgemeester Berry Link. Foto: Bert Woltjes.

Honderdjarige in Veendam

Algemeen

VEENDAM - Jantina (Tinie) Pot-Oudekerk uit Veendam heeft maandag haar 100e verjaardag gevierd. Burgemeester Berry Link kwam langs om haar namens de gemeente Veendam te feliciteren.

Mevrouw Pot-Oudekerk is geboren in Oude Pekela. Ze trad in 1945, direct na de oorlog, in het huwelijk met haar man, een geboren Veendammer. Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter. Later kwamen daar vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen bij. Haar man overleed al in 1987.

Rijbewijs

Omdat ze zelf geen rijbewijs had, besloot ze op 64-jarige leeftijd alsnog haar rijbewijs te halen. Op die manier kon ze haar vele vrijwilligersactiviteiten voortzetten.

Mevrouw Pot-Oudekerk was vanaf 1988 bestuurslid van de ANBO Veendam. Met hart en ziel heeft zij gedurende al die jaren diverse ledenactiviteiten gecoördineerd, zoals koersbal (een soort jeu de boules), bowling en de sjoelbijeenkomsten. Daarnaast deed welzijnsinstelling Compaen vrijwel nooit tevergeefs een beroep op mevrouw Pot-Oudekerk, als het bijvoorbeeld ging om de verkoop van zwemkaarten voor ouderen bij het subtropisch zwembad Tropiqua of de bingomiddagen voor ouderen. 

Koninklijke onderscheiding

Mevrouw Pot-Oudekerk vervulde haar activiteiten zeer nauwgezet en met veel enthousiasme. Dit heeft ze meer dan 25 jaar gedaan. In 2013 kreeg ze hiervoor een koninklijke onderscheiding. Verder was ze nog jarenlang actief als coupeuse. Een coupeuse is gespecialiseerd in het elkaar naaien van nieuwe kleding of het aanpassen, repareren en passend maken van bestaande kleding.