Bestuurslid Jan Nico Wilkens van het museum (rechts) overhandigt de prenten aan directeur Hendrik Andries Hachmer.
Bestuurslid Jan Nico Wilkens van het museum (rechts) overhandigt de prenten aan directeur Hendrik Andries Hachmer.

Veenkoloniaal Museum ontvangt twee Russische prenten

Algemeen

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft onlangs twee bijzondere Russische prenten ontvangen.

Het gaat om twee werken die door Dirk Everhardus Everts, rond 1900 werkzaam bij de houtzagerij van Meihuizen in Wildervank, zijn meegenomen vanuit Sint Petersburg.

Bijzondere handelsbanden

De Veenkoloniën onderhielden in de 19e en de 20e eeuw bijzondere handelsbanden met de landen rond de Oostzee. Honderden schepen voeren vanuit plaatsen als Veendam, Pekela, en Wildervank richting Oostzee. Graan en hout waren belangrijke ladingen, terwijl uit Nederland baksteen, dakpannen en producten uit de koloniën vanuit Amsterdam naar het Oostzeegebied werden gebracht.

Pytoer Petrovich Skolov

De twee geschonken aquarellen zijn gemaakt door de in 1821 in Sint Petersburg geboren Pytoer Petrovich Skolov. Hij schilderde diverse winterlandschappen met daarin arrensleden. Hij kreeg in eerste instantie les van zijn vader Pjoter, maar in 1840 besloot hij naar de kunstacademie te gaan.  Hij werd in Rusland vooral bekend als illustrator. 

Wereldtentoonstellingen

Naast illustraties voor boeken van Turgenev en Gogol, maakte Sokolov graag jacht- en genretaferelen, die ook als chromolithografieën werden verspreid. In 1878 en 1889 nam hij deel aan de wereldtentoonstellingen in Philadelphia en Parijs. Daarna werd hij erelid van de Société des Artistes Français en ontving hij de titel van academicus in 1893.