De Kraanwaterdag werd in Oude Pekela gevierd met verschillende wateractiviteiten. Foto: Siese Veenstra
De Kraanwaterdag werd in Oude Pekela gevierd met verschillende wateractiviteiten. Foto: Siese Veenstra

Nationale Kraanwaterdag gevierd in Oude Pekela

Algemeen

OUDE PEKELA - De basisscholen Hendrik Wester, 7 Sprong en Sint Willibrordus in Oude Pekela hebben woensdag de Nationale Kraanwaterdag gevierd.

Samen met Waterbedrijf Groningen en de gemeente Pekela werd het startsein gegeven voor deze dag. Maar ook voor de Waterchallenge, waarbij de leerlingen van deze scholen drie weken zo vaak mogelijk kraanwater drinken voor Water for Life. Dat is een stichting die zich inzet om mensen in arme wijken in de hele wereld toegang te geven tot drinkwater en een toilet.

Waterparadijs

Tijdens de Nationale Kraanwaterdag werd het schoolplein omgetoverd tot een waterparadijs met verschillende wateractiviteiten, waaronder flessenvoetbal, het sponzenspel en een spannende kruiwagenrace. Natuurlijk konden kinderen hun bidon vullen met water bij de waterkar van het waterbedrijf die op het schoolplein stond.

Leerzame gastlessen 

Daarnaast kregen verschillende groepen leerlingen leerzame gastlessen van medewerkers van Waterbedrijf Groningen. Ze vertelden niet alleen over kraanwater, maar ook waarom we er slim mee moeten omgaan. De medewerkers gaven de leerlingen onder meer handige tips over hoe zij water kunnen besparen, zoals de kraan dicht bij tanden poetsen en de kleine knop- voor de kleine boodschap.

230 leerlingen

Voorafgaand aan de waterspelen zorgde Juvat Westendorp, JOGG-regisseur, voor een warming-up. Zo’n 230 leerlingen deden mee aan deze geslaagde dag, die draaide om gezondheid, bewustwording en de waarde van kraanwater.

Kraanwaterdag 

Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks terugkerend initiatief, gesteund door alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, dat als doel heeft kinderen bewust te maken van de waarde van kraanwater en waarom het belangrijk is om er spaarzaam mee om te gaan.