De kinderen gingen verkleed in 'de tijd van toen'.
De kinderen gingen verkleed in 'de tijd van toen'.

Pekelder schooljeugd beleeft regionale historie

Algemeen

OUDE PEKELA - Leerlingen van groep 8 van cbs de 7-Sprong uit Oude Pekela hebben letterlijk en figuurlijk kunnen beleven hoe kinderen in Oost-Groninger ruim 200 jaar geleden woonden en leefden.

In en rond de plaggenhut van de stichting Siep & Co in Oude Pekela kregen de leerlingen van medewerkers van de stichting tekst en uitleg over het vroegere leven in deze regio. Hoogtepunt daarbij was het aantrekken van kinderkledij uit de tijd van toen, waarna ze samen op de foto gingen.

Het verhaal van Pekela’

Vóór de verkleedpartij keken de leerlingen naar een film met de titel ‘Het verhaal van Pekela’, waarin het ontstaan van de drie Pekelder dorpen wordt verteld. Na de rolprent werd de groep rondgeleid langs de draaiende strokartongerelateerde machines van Siep & Co. Daarbij kregen ze uitleg waarom juist Oude Pekela met in totaal maar liefst negen stoomstrokartonfabrieken hèt papierdorp van West-Europa kon worden.

Overigens heeft Siep & Co ook de rest van de Pekelder basisscholen uitgenodigd om met de hoogste groepen langs te komen voor de beleving van een stukje regionale geschiedenis.