Ellen van Klaveren, wethouder van de gemeente Pekela.
Ellen van Klaveren, wethouder van de gemeente Pekela.

Pekelder wethouder grijpt naast eretitel

Algemeen

OUDE PEKELA – Ellen van Klaveren, wethouder van de gemeente Pekela, heeft naast de eretitel Beste Lokale Bestuurder van 2022 gegrepen.

Van Klaveren was een van de dertien genomineerden. De Pekelder wethouder werd door de jury omschreven als een ‘zeer betrokken en benaderbaar’ bestuurder. Zij wordt gewaardeerd om haar open en toegankelijke houding richting coalitie en oppositie. Voldoende voor de eretitel was dat dus niet.

Burgemeester van Kerkrade

Beste Lokale Bestuurder van 2022 werd burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade. De burgemeester wordt door stemmers omschreven als een echte verbinder. ,,Ze kan zich in alle lagen van de bevolking uitstekend verplaatsen en heeft enkel het belang van de gemeenschap voor ogen. Dassen-Housen is vriendelijk, betrouwbaar, empathisch en waar nodig in staat daadkrachtig op te treden. Deze eigenschappen maken haar tot een zeer gewaardeerd bestuurder’, luidt het oordeel.

13.000 stemmen

De prijsuitreiking vond woensdag plaats. Het was de 14e keer dat de verkiezing Beste Lokale Bestuurder werd georganiseerd door het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur in samenwerking met onderzoeksbureau Necker. Dit onderzoeksbureau benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders, politici, griffiers en secretarissen. In de eerste ronde gaven zij aan wie zij vonden uitblinken in het afgelopen jaar en waarom. In de tweede ronde kon het publiek voor de titel Beste Lokale Bestuurder kiezen uit dertien genomineerden: vanuit elke provincie de beste bestuurder én de beste waterschapsbestuurder. De Groninger kanshebber was dus Ellen van Klaveren. In totaal werden in deze tweede stemronde ruim 13.000 stemmen uitgebracht.