Afbeelding

Lintjesregen daalt neer op Pekela, Veendam en Borgercompagnie

Algemeen

OOST-GRONINGEN - Zes inwoners van de gemeente Veendam zijn vrijdag, tijdens de landelijke lintjesregen, koninklijk onderscheiden. In Pekela werd één lintje uitgereikt en ook een inwoner van Borgercompagnie ontving koninklijke hulde.

In de gemeente Veendam werden Clementine Drenth-Boer, Jan Hidding, Gieneke Romp-Evenga, Roelie Dijk-van der Lende en André en Annie Korthuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Clementine Drenth-Boer (72 jaar) is sinds 1989 vrijwilliger bij de Welfare Club van het A.G. Wildervanckhuis. De club komt wekelijks bijeen om te handwerken en te knutselen. De Veendamse is ook vrijwilliger in de Veenkade. Ze ondersteunt bij de organisatie van verschillende activiteiten zoals het Alzheimer Café.

Sportief en geologisch vlak

De 83-jarige Jan Hidding uit Veendam heeft zich naast zijn jarenlange ervaring als hoofdonderwijzer van een basisschool in Veendam tientallen jaren als vrijwilliger verdienstelijk gemaakt op sportief en geologisch vlak. Zo organiseert hij al bijna 30 jaar geologische excursies in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk en is daarbij excursieleider. Hidding is ook al vele jaren actief als vrijwilliger bij de Tennis- en Padelclub Veendam. Daarnaast was hij voorzitter van de Stichting Peuterspeelzalen Veendam en bestuurslid van de Menterne in Muntendam. 

De Harmonie

Gieneke Romp-Evenga (80 jaar) uit Veendam is sinds 1979 lid van toneelvereniging De Harmonie. Ze speelde vele rollen en was grimeuse en souffleuse. In 2014 werd ze benoemd tot erelid. Ook was ze als vrijwilliger actief bij dorpshuis De Wending in Zuidwending, bij de Algemene Gymnastiekvereniging Ommelanderwijk Zuidwending en bij de Plattelandsvrouwen. 

Vakantieweken

Roelie Dijk-van der Lende (72 jaar) uit Veendam is al meer dan 25 jaar vrijwillig zorgcoördinator bij de vakantieweken van Het Vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Ook ondersteunt ze een gezin met een dochter met een meervoudige beperking. Daarnaast is ze voorzitter van de vrouwenvereniging Passage Wildervank-Veendam en actief in de kerk.

Bareveld

Ook André en Annie Korthuis (beiden 60 jaar) zijn koninklijk onderscheiden. De twee zetten zich al sinds 1983 in voor Bareveld. Meneer Korthuis is beheerder en voorzitter van buurthuis de Maagdenpalm. Daarnaast is hij ook lid van het wijk- en buurtbeheer Bareveld. Meneer en mevrouw Korthuis organiseren allerlei activiteiten in buurthuis de Maagdenpalm. De twee hebben zich daarnaast sterk gemaakt voor het behoud van een school in het gebied, voor nieuwbouwplannen in het dorp en  zich ontfermd over de ijsbaan. 

Met Meer Cultuur

In Midden-Groningen werd onder anderen Peter Molter uit Borgercompagnie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.Hij is actief voor de stichting Met Meer Cultuur in zijn woonplaats. ,,Door een breed scala aan cursussen en activiteiten aan te bieden heeft hij de afgelopen 20 jaren de regio op cultureel vlak een stuk interessanter gemaakt”, zegt burgemeester Hoogendoorn.

Een lintje in Pekela

In de gemeente Pekela reikte burgemeester Jaap Kuin een Koninklijke Onderscheiding uit aan Gerard Brunink (77 jaar) uit Oude Pekela. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De oud-gemeentevoorlichter is hij al meer dan 42 jaar verbonden aan het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros. Ook was Brunink jaren verbonden aan voetbalvereniging Noordster, waar hij behalve bestuurslid ook trainer, elftalleider en jeugdcommissielid was. Verder was hij voorzitter van de Bedrijfssportvereniging Oude Pekela en onderdeel van de Werkgroep Stolpersteine Pekela. Sinds 2015 is de Pekelder bestuurslid van Stichting Oranje Bevrijdingscomité Pekela.